Imperial Vengeance – Black Heart of Empire

Imperial Vengeance – Black Heart of Empire
Transcend Media, 2011

Imperial Vengeance speelt niet meteen de muziek die je zou verwachten. Deze band brengt namelijk melodische black metal met een gothic karakter. Het tweede album van deze Britten klinkt bijzonder veel als zijn bekende genre- en landgenoot Cradle Of Filth maar is gelukkig geen complete kopie.

Vooral dankzij het meer death metal-geluid van zanger Mr. Charles Edward-Alexander wordt de parallel met Cradle of Filth doorbroken, maar er zijn nog andere zaken die Black Heart of Empire een eigen gezicht geven. Zo is het allemaal wat speelser en schalkser, dankzij de energieke violen en het gebrek aan grimmigheid. Daardoor krijg je eerder een Notre Dame-gevoel, maar dan zonder de humor en op Britse wijze. Het grootste verschil met de meeste andere black metal-bands in het gothic genre is het feit dat er geen duistere of evil sfeer geschapen wordt, maar dat men (zelfs met symfonische elementen) een theatrale uitvoering kiest voor de nummers, met een dosis animo. Het komt dan ook veel meer over als een schouwspel dan een auditieve afdaling in duistere dimensies.

De link met Cradle of Filth zal zeker getrokken worden, maar toch verdient deze band een eigen benaming. Theatrical black betal misschien, of operatic black metal… Feit is dat dit niet verkeerd klinkt. Wie voorgaande kernwoorden wel lust, klikt op onderstaande links.

Tracklisting:

Transcend Media

  1. Scenes of Inked Treachery
  2. Black Heart of Empire
  3. The Voice of Thelema
  4. The Ghost Light
  5. Veiled Threats Over Cocktails
  6. The Devil in the Detail
  7. Out Went the Candle
  8. Upon the Stair
  9. Of Insect and Allegory
  10. The Black Idol

Line-up:

  • Mr. David Bryan – Bass

  • Mr. Charles Edward-Alexander – Vocals, Guitars, Programming

Links: